Home

Nieuws

Bleker: alternatief ontpoldering gaat door

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) is er nog steeds van overtuigd dat zijn alternatieve plan voor natuurherstel in de Westerschelde genade kan vinden in de ogen van de Europese Commissie.

Dat bleek dinsdagmiddag tijdens het Vragenuurtje. Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) had het debat aangevraagd naar aanleiding van een brief van Eurocommissaris Janez Potocnik over de kwestie. Daaruit blijkt dat Brussel ernstige twijfels heeft bij de tot nog toe door Bleker aangeleverde wetenschappelijke onderbouwing van zijn alternatief voor het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder.

”Ik zal het niet mooier maken dan het is”, zei Bleker. ”Het is een heel kritische brief. Maar wij houden vertrouwen in ons herstelplan voor de Westerschelde.” De staatssecretaris wil nu Deltares en eventueel andere onderzoeksbureaus aanvullende studies laten verrichten om vervolgens opnieuw met de Europese Commissie in overleg te treden.

De linkse oppositie reageerde met hoongelach op Blekers antwoorden. D66, Groenlinks en Partij voor de Dieren zijn ervan overtuigd dat Brussel het kabinet uiteindelijk tot ontpoldering zal dwingen.

Na afloop van het debat zei de staatssecretaris dat de lacherige sfeer van weinig respect getuigde. Daarnaast wees hij erop dat goedkeuring vooraf door de Commissie niet is vereist.

Het is zeker niet de laatste keer dat de Kamer over de Westerschelde heeft gesproken. De PvdA wil een zogeheten dertigledendebat (voorheen spoeddebat) over de Nederlandse inzet in Brussel zodra de nieuwe onderzoeken gereed zijn. Volgens duurt dat zo’n twee maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.