Home

Nieuws

Blauwtong-knutten nu beter te identificeren

Antwerpen - Belgische wetenschappers hebben een test ontwikkeld die de verschillende blauwtong veroorzakende knutten kan onderscheiden. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Medical and Veterinary Entomology.

Blauwtong is een virusziekte die wordt overgebracht door kleine insecten. Het gaat niet om muggen, maar om knutten (Culicoides). Er zijn heel veel verschillende knutten en verschillen zijn alleen onder de microscoop te zien. Voorheen was het moeilijk om de vectoren (de knutten) van de ziekte te identiferen. Deze nieuwe techniek kan helpen in het beter begrijpen en beheersen van de ziekte.
De onderzoekers van het Antwerp Institute of Tropical Medicine hebben daarom een simpele techniek ontwikkeld die de knutten indentificeert op basis van hun DNA. Er is gekeken op de meest voorkomende knutten in Noord-Europa: Culicoides obsoletus, C. scoticus, C. chiopterus en C. dewulfi maar de test kan meer dan twintig soorten onderscheiden. De eerste testen op de larven van de knutten zijn ook hoopgevend. Er is tot op heden nog geen test die verschillen in larven kan onderscheiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.