Home

Nieuws 173 x bekeken

'Biologisch is onafhankelijk in prijsontwikkeling'

Marknesse – Dat de prijs voor biologische ui en peen stabiel hoger is dan die voor gangbare, bewijst dat het biologische segment onafhankelijk is geworden in prijsvorming. Dat zegt biologisch akkerbouwer Anton van Vilsteren.

”Vroeger was de biologische markt meer aan de gangbare gekoppeld dan nu. Toen mocht je een dubbeltje duurder zijn, omdat biologisch telen duurder is, maar dan hield het wel op. We worden steeds onafhankelijker, doordat consumenten voor biologische producten naar de winkel komen. De hoofdproducten ui, aardappel, peen en kool moeten gewoon in de schappen liggen. Dat geeft de biologische markt een eigen dynamiek.”

Uiteraard blijven er parallellen te trekken. ”Net als in het gangbare segment kennen we een grote oogst biologische aardappelen. Dat leidt tot prijsdruk. Niet zo drastisch als bij gangbaar, omdat het een eigen markt is. Maar eerlijk is eerlijk: als gangbaar echt op zijn gat ligt, wordt het voor biologische boeren wel moeilijker om de prijs in de benen te houden. De consument kijkt echt wel verder dan zijn neus lang is.”

Van Vilsteren merkt verder op dat het biologisch areaal groeit, wat goed is gezien de groeiende consumptie. ”We willen een groter marktaandeel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.