Home

Nieuws

Belgische groentenexport verlegd naar Frankrijk

Leuven – Duitsland is nog de belangrijkste afnemer van verse groenten uit België, maar Frankrijk komt steeds dichter bij die koppositie. België importeert daarnaast steeds meer groente. Dat blijkt uit exportstatistieken van marketingorganisatie Vlam van 2001 tot 2011.

In 2002 was Duitsland met 40 procent van de exportwaarde de grootste markt en Frankrijk de tweede met 20 procent. Nu zit Duitsland op een exportaandeel van 28 procent en Frankrijk op 26 procent, blijkt uit de statistieken.

Nederland is met 19 procent ook een belangrijker afzetland geworden. In het Verenigd Koninkrijk werd 7 procent van de exportwaarde gehaald.

Belgë zag de importwaarde voor verse groente sterk stijgen in die periode. In 2001 werd voor 384 miljoen euro ingevoerd, tegen 626 miljoen euro in 2010. De export steeg niet sterk in die periode.
De Belgische handelsbalans is in die periode dus aanzienlijk gekrompen voor verse groente. In 2001 was de export nog 177 miljoen groter dan de import. In 2010 was dat 53 miljoen euro en in 2009 33 miljoen euro.

Bij tomaten gaven de Belgen ruimte prijs. De importwaarde van tomaten steeg harder dan de export. Dat kan duiden op meer re-export van Nederlandse tomaten. Bij prei groeide de export uit België juist.

Of registreer je om te kunnen reageren.