Home

Nieuws 1 reactie

Belg adviseert hof in komkommerzaak Greenery

Den Haag – Den Haag – Het Haagse gerechtshof heeft de Belg Jacques Viaene aangewezen een mislukte afzetproef van The Greenery in 1997 (nu Coforta) te onderzoeken.

Dat model was gebaseerd op vaste afnemers (boardsysteem). Het hof wil deskundig advies in de langlopende zaak van ongeveer honderd (oud-)komkommertelers tegen de afzetorganisatie. Viaene is emeritus hoogleraar agrarische economie aan de universiteit van Gent.

Advocaat van de telers Peter Duijsens is tevreden over de aanstelling. In Nederland is moeilijk een deskundige te vinden zonder een enkele betrokkenheid, denkt hij. Coforta komt nog met een reactie.

Coforta en de telers bereikten zelf dit jaar geen overeenstemming over een deskundige. De groep van ongeveer honderd (oud-)komkommertelers wilde dat het landbouweconomisch instituut LEI onderzoek zou doen naar een mislukt afzetexperiment uit 1997. Coforta wees dit af, zegt Duijsens. De tegenkandidaten die Coforta voorstelden, werden door de telers afgewezen.

Eerder dit jaar stelde het hof de vragen vast waar een deskundige over zou worden geraadpleegd. De rechter wil onder meer van deskundigen weten hoe realistisch het was dat Coforta in 1997 verwachtte vaste relaties te kunnen opbouwen voor de komkommerafzet. Verder wil het hof weten hoe groot de buitenlandse concurrentie was in 1997 ten tijde van de proef. Ook wil het hof weten of The Greenery had kunnen voorzien dat doordraai zou plaatsvinden. Ook verwacht het hof een advies over de hoogte van de geleden schade door de telers.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Luc Hellebuyck

    Prof Viaene is ook voorzitter van de werkgroep 'konijnen' van de Vlam, vandaar zijn expertise.

Of registreer je om te kunnen reageren.