Home

Nieuws

Bauernverband wijst grootste deel nieuw landbouwbeleid af

Berlijn - Het Deutsche Bauernverband (DBV) is aanzienlijk minder blij met de voorstellen van Ciolos dan landbouwminister Aigner.

Ook de boerenfederatie vindt de doelen juist, maar meent daarentegen dat die met deze voorstellen niet kunnen worden bereikt. Los daarvan wordt niet alleen de boer getroffen maar ook de consument. Deze raakt op deze manier de gegarandeerde bevoorrading met binnenlands voedsel kwijt, gelooft DBV-bestuurstopman Gerd Sonnleitner in een eerste reactie. De voorstellen inzake braaklegging van 5 tot 6 miljoen hectare (waarvan 0,6 miljoen alleen al in Duitsland) zijn ’niet alleen economische, maar ook ecologische onzin’, aldus Sonnleitner. Volgens hem derft de EU daardoor jaarlijks 30 miljoen ton graan.

De invoering van een algemene greening-betaling van 30 procent van de huidige areaalpremie is voorts niet aanvaardbaar voor het DBV, als niet tegelijkertijd ook een vereenvoudiging van de cross compliance wordt doorgevoerd. Pogingen om ’de actieve boer’ te definiëren met allerlei inzetquota (bijvoorbeeld aan de hand van het aantal arbeidsplaatsen) is veel te bureaucratisch en daarom ’gedoemd tot mislukken.’ Beter is naar de visie van het DBV het begrip te bepalen aan de hand van de berwerking van het areaal. Afgewezen wordt verder het plafond op de premies voor grote bedrijven en een nieuwe manier bij de vaststelling van benadeelde gebieden (’bergboerenregeling’).

Of registreer je om te kunnen reageren.