Home

Nieuws

'BSE heeft wetgeving in VS versterkt'

Utrecht – De uitbraak van koegekte (BSE) is in zekere zin goed geweest voor de Verenigde Staten. Dat zegt de Amerikaanse onderzoeker Susan Jones.

Jones sprak donderdag tijdens de Nacht van Descartes in Utrecht, die geheel gewijd is aan dierhouderij en de relaties tussen mens en dier.

Jones trok een parallel tussen de Amerikaanse en de Europe houding tegenover het dier. Zij constateert dat Europa een veel sterkere dierenwelzijnsbeweging kent dan de VS. Terwijl in Europa de consumenten een grote invloed hebben op de wetgeving, zijn dat in de VS juist de producenten, aldus Jones.

Volgens Jones heeft de uitbraak van BSE in de Verenigde Staten er voor gezorgd dat uiteindelijk een veel beter identificatie- en registratiesysteem is opgezet. ”Wij wisten niet waar een dier vandaan kwam, bij welke andere dieren het op stal had gestaan, waar het geboren was en welke andere dieren hetzelfde voer hadden gehad als een met BSE besmet dier. Nieuwe wetgeving heeft daar verbetering in aangebracht, waardoor alle dieren individueel kunnen worden gevolgd, zoals dat in praktisch alle belangrijke producerende landen gebeurt.”Of registreer je om te kunnen reageren.