Home

Nieuws

Australië scherpt welzijnsregels exportvee aan

Canberra - De Australische regering gaat de welzijnsregels voor de vee-export aanscherpen. Landbouwminister Joe Ludwig stelt dat de wijzigingen garanderen dat al het exportvee tot aan het slachthuis volgens internationale welzijnsregels behandeld wordt.

Aanleiding zijn televisiebeelden van wantoestanden in Indonesische slachthuizen eerder dit jaar. Een onafhankelijke instantie gaat de hele keten controleren en erop toezien dat dieren op elk moment in de productieketen getraceerd kunnen worden. Veehandelaren moeten zelf instaan voor hun handelspartners in het buitenland.

Eerder werden deze regels al van kracht voor de export van vee naar Indonesië. De export werd daarvoor een maand stilgelegd.

Mochten zich nog incidenten voordoen, dan kan de Australische regering direct ingrijpen zonder de hele handel opnieuw stil te hoeven leggen, aldus de minister.

De Australische export van levend vee heeft een waarde van zo'n miljard Australische dollar. Boerenorganisatie National Farmers Federation is positief over de nieuwe welzijnsregels.

Dierenwelzijnsorganisaties en enkele parlementsleden pleiten nog voor verplichte verdoving van dieren voor de slacht. Onder de nieuwe regels is dit niet verplicht, maar wordt er slechts op aangedrongen.

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.