Home

Nieuws 206 x bekeken

Antibiotica-onderzoek krijgt 24 miljoen

Utrecht – Het UMC Utrecht gaat twee wetenschappelijke consortia leiden die met 24 miljoen euro onderzoek gaan doen naar antibioticaresistentie. De aftrap van het onderzoek is donderdag.

In het Zevende Kaderprogramma heeft de Europese Unie 36 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek naar antibioticaresistentie. Daarvan gaat twee keer twaalf miljoen naar twee wetenschappelijke consortia die geleid worden door de afdelingen Medische Microbiologie en het Juliuscentrum van het UMC Utrecht.

Bij project ’EvoTAR’ zijn zeventien partners in zeven landen betrokken. Van de subsidie gaat 2,2 miljoen naar het UMC Utrecht, waar vijf mensen mee bezig zijn. Dr. Rob Willems en dr. Willem van Schaik leiden het project. In project ’R-gnosis’ werken twintig partners uit negen landen samen. Van de subsidie komt drie miljoen euro naar het UMC Utrecht, negen mensen zijn daarbij betrokken. Prof. dr. Marc Bonten staat hiervan aan het hoofd.

R-gnosis omvat vijf klinische onderzoeken naar maatregelen om in het ziekenhuis infecties, verspreiding en dragerschap van resistente bacteriën tegen te gaan. Het gaat om het verminderen van voorschrijven van antibiotica door huisartsen; preventieve toediening van antibiotica aan IC-patiënten; het nut van isolatie van patiënten die de ESBL-bacterie bij zich dragen; en het voorkomen van infecties bij buikoperaties.

Het doel van project EvoTAR is om de evolutie en verspreiding van antibioticaresistentie in ziekmakende bacteriën beter te begrijpen. Utrechtse onderzoekers gaan onder meer het hele DNA in kaart brengen van honderden antibiotica-resistente bacteriën die voorkomen in mens, dier en milieu. Zo willen ze uitvinden of dier en milieu belangrijke reservoirs vormen waarvandaan resistentie vaak wordt overgedragen op de mens. Of dat resistente bacteriestammen simpelweg overal voorkomen en dus toenemen op plekken waar antibiotica gebruikt wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.