Home

Nieuws 187 x bekeken

Akkoord is eerste stap voor Europa

Brussel - Het akkoord dat donderdagmorgen vroeg werd bereikt tussen de eurolanden over de aanpak van de schuldencrisis, is pas een eerste stap op weg naar stabilisatie in de eurozone. Waar vooralsnog de positieve geluiden overheersen, denken sceptici dat meer maatregelen nodig zijn.

Het noodplan waarover de EU-lidstaten een akkoord bereikten, behelst onder meer een kwijtschelding van de helft van de Griekse schulden door de bankensector. Ook wordt de slagkracht van het Europese noodfonds versterkt tot 1.000 miljard euro.

,,We hebben een hele grote stap gezet", stelde premier Mark Rutte. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) sprak van een betekenisvolle stap vooruit en een stevig fundament voor de euro. De beurzen reageerden vooralsnog positief op het akkoord van de eurolanden. In Amsterdam opende de AEX flink hoger. Ook de andere Europese beurzen begonnen met stevige winsten. Beleggers zijn blij dat er een akkoord is bereikt door de politieke leiders.

De positieve geluiden ten spijt stelde Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat het akkoord pas een eerste stap is. Volgens de voorzitter is er vooralsnog te weinig gedaan om de oorzaken van de crisis te bestrijden. De NVB denkt dat eurolanden nu moeten doorpakken. Staal krijgt in zijn scepsis bijval van meerdere economen. Zij stellen dat het noodfonds van 1000 miljard euro nog altijd veel te klein is.

Ook de Franse minister van Financiën Francois Baroin, denkt dat de G20-landen volgende week meer maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat de ontwikkelde landen opnieuw in een recessie belanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.