Home

Nieuws

Agrifirm past voer en voorlichting aan

Apeldoorn - Agrifirm zet vol in op verkleining van het fosfaatoverschot en verbetering van de acceptatie van mest in de rundveehouderij. ,,Dat gaat 7,5 miljoen kilo fosfaat opleveren’’, stelt commercieel directeur Arno Oostdam van Agrifirm Feed.

Agrifirms buitendienst gaat BEX stimuleren op alle bedrijven. Daarnaast verandert de inzet van de voeders op vier punten. Alle voorlichters gaan adviseren op basis van netto fosfor, een systematiek die in het Zuiden al langer ingang vond. Daarnaast gaan ze aandacht besteden aan het fosfaatgehalte in de gebruikte mineralenmengsels, want rundveehouders voeren veelal nog fosforrijke mineralenmengsels. Dat fosfor is niet nodig en maakt de mengsels onnodig duur.

Ten derde drukken ze het fosforgehalte van de totale rantsoenen door gericht te sturen in de keus van bijproducten. In de praktijk betekent dat raap vervangen door andere, geschiktere bijproducten. De voerkosten kunnen daardoor iets stijgen, maar de mestafzetkosten dalen harder. Als laatste stap wordt er een maximum fosforgehalte ingevoerd voor alle voeders.

,,De tijd van afwachten en naar elkaar kijken is voorbij, iemand moet de stappen zetten’’, zegt Oostdam. ,,Met deze mix van maatregelen realiseren we 10 procent fosfaatreductie bij hoogstens een dubbeltje meerkosten per 100 kilo voer. Dan blijven we slagvaardig in het commerciële gevecht.’’

Doorgerekend naar al het Nederlandse rundvee, waarvan ruim eenderde ons mengvoer krijgt, levert dit volgens Oostdam jaarlijks 3,5 miljoen kilo fosfaat op via een lagere aanvoer van fosfaat. Daarnaast daalt de fosfaatproductie op de rundveebedrijven die met BEX starten ook nog eens met 4 miljoen kilo door het verschil tussen BEX en de forfaitaire berekening.

Lees een interview met Arno Oostdam op Boerderij.nl

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.