Home

Nieuws 435 x bekeken

Agrexco Nederland in onzekerheid na verkoop

Schiedam – De Nederlandse divisie van Agrexco is in gespannen afwachting van de gevolgen na de verkoop van de bedrijfsonderdelen aan Bickel Export and Trade Ltd.

De Israëlische rechter heeft dinsdag besloten dat het bedrijf mag worden gekocht door het Israëlische bedrijf Bickel Export and Trade Ltd. Bickel is al jaren een van de grootste concurrenten van Agrexco en wist als eerste de monopoliepositie van de exporteur te doorbreken. Het bedrijf betaalt omgerekend 3,5 miljoen euro voor de bedrijfsactiviteiten.

De verkoop heeft grote gevolgen voor de export van Israëlische groenten en fruit naar Nederland. Veel telers hebben ervoor gekozen hun product te verkopen via alternatieve kanalen, waardoor de volumes veel meer gespreid binnenkomen. Daardoor is de positie voor Israël aan grote retailpartijen wankel geworden. De verwachting is dat prijzen daardoor onder druk komen te staan.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse bedrijfsdivisie wordt er op dit moment nog wel door het Nederlandse bedrijf gehandeld, maar zijn de volumes fors lager dan voorheen. Ook is nog onduidelijk wat er met de 40 personeelsleden gaat gebeuren die voor Agrexco in Nederland werkzaam zijn.

Het bedrijf heeft daarover nog geen contact gehad met Bickel, dat zal vermoedelijk volgende week gebeuren. De woordvoerder noemt de situatie voor Agrexco ’een grote ramp voor telers in Israël’. Hij schat in dat Bickel de activiteiten in Nederland wel voort zal zetten.

Agrexco verhandelt in Nederland veel Israëlische paprika en kruiden. Nederland is voor Israël bovendien één van de belangrijkste doorvoerhavens naar de Europese afnemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.