Home

Nieuws 773 x bekeken 1 reactie

'Afrikaanse varkenspest is tikkende tijdbom'

Bonn – De Russische veterinaire experts zijn pessimistisch over de mogelijkheden om Afrikaanse varkenspest definitief onder controle te krijgen.

Dat blijkt uit de woorden van Sergej Dankvert, de topman van de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor. Dankvert sprak op een congres in Bonn. “Afrikaanse varkenspest is te vergelijken met kanker of met Aids. Je kunt proberen de ziekte onder controle te krijgen, maar uitroeien zal je niet lukken”, aldus Dankvert. “De ziekte is niet uit te roeien, want er is geen vaccin. Bovendien wordt de ziekte overgebracht door teken.”

De grote vrees is dat de Afrikaanse varkenspest over zal slaan naar Oekraïne en of de Baltische staten. Vanwege die vrees heeft Denemarken samen met de Baltische staten en de andere Scandinavische landen al een simulatie-oefening gehouden om in beeld te krijgen wat de gevolgen zijn van een eventuele besmetting met Afrikaanse varkenspest in één van de Baltische staten.

Een groot probleem voor de Russische autoriteiten is dat er nauwelijks zicht is op de omvang van de varkensstapel. Een groot deel van de varkens wordt gehouden in zogenoemde backyard farms. Bovendien is het grote publiek nauwelijks doordrongen van de ernst van de situatie. Verplichte maatregelen als ruiming en melding van ziektesymptomen worden slecht nageleefd. Dit is zelfs een probleem onder de plaatselijke en regionale veterinaire instanties.

In de Russische plaats Rostovskaya Oblast kreeg om die reden het hoofd van de Veterinaire Dienst een gevangenisstraf opgelegd. Hij werd bestraft omdat hij dode varkens niet had laten onderzoeken op besmettelijke ziekten. Ook de Chief Veterinary Office van de overkoepelende regio, zijn assistent, en de directeur van het veterinaire lab werden bestraft omdat ze geen maatregelen hadden genomen, terwijl ze wisten dat er Afrikaanse varkenspest in de regio heerst.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Is toch bekend

    Man jaar gelden wist elke iets met Rus of andere landen van toen al van het komt en ze zullen doen op hun corrupte manier om het te stoppen maar niks stopt.En zal niet stoppen. het koman mag NL geen vlees meer naar Rus exporteren om dat ze grote bek hebben dat we die zwart neus pest hebben.och is maar het begin komt nog meer een stuk verder dan Rusland maar gaat er nu heen en binnen 1 jaar is het daar en door de WTO en bedoezeling in dat land en politieke slappe zooi zal het naat Europa komen en dus ook weer naar NL en dan zijn de potten pas echt gaar.Advies is schiet elke varken af die los loopt,elke wolf,elke kraai die ook zij kant witte veren heeft komt van hier is hier geboren en vreet de kapotte varkens uit dat zo genaamde carantiene gat.

Of registreer je om te kunnen reageren.