Home

Nieuws

ACM: Vooral durven om dingen niet te doen

Den Haag – Zelf had hij de ’onafhankelijke marktmeester’ in gedachten als naam voor de supertoezichthouder waarin de NMA, Opta en de Consumentenautoriteit vanaf 1 januari 2013 samenkomen. Maar het werd de Autoriteit Consument en Markt. ”Het geeft weer wat het is”, zei Chris Fonteijn, de beoogd voorzitter van de ACM maandag.

De samenvoeging van de drie huidige toezichthouders is ingegeven door bezuinigingen. Maar volgens Fonteijn is het samengaan inhoudelijk gezien ook wel logisch. ”We komen nu al allerlei dingen tegen waar winst mee te boeken is.” De consumentenzaken, die bij alledrie voorbij komen, worden nu beter gebundeld. ”De huidige samenvoeging is een verantwoordelijke en stevige keuze.”

Binnen de ACM wordt consumentenbescherming een speerpunt. De Consumentenautoriteit (CA) die daar in 2007 voor in het leven was geroepen, lijkt daar niet echt in geslaagd. ”De organisatie is relatief jong en klein.” De website Consuwijzer van de CA, die maandag precies 5 jaar bestaat, is wel een succes en blijft dan ook. Mogelijk wordt het concept van de online tiplijn uitgebreid naar het bedrijfsleven.

Voormalig advocaat Fonteijn schuwt ook in zijn nieuwe functie de rechtszaal niet. ”Wetten, dat is een kwestie van stijl. Ze zijn nooit helemaal geschreven op de praktijk”, zo stelt hij. ”Het is dan ook helemaal niet erg om die van tijd tot tijd voor te leggen aan de rechter.” Hij zegt het dan ook niet onoverkomelijk te vinden als de toezichthouder wordt bestreden op de eigen besluiten. ”Het belangrijkste is dat je het oplost.”

Omdat er meer gedaan moet worden met minder geld, moeten de komende jaren scherpe keuzes worden gemaakt. ”We moeten er als leiding vooral voor durven kiezen om bepaalde dingen niet te doen”, aldus Fonteijn.

Fonteijn geeft nu leiding aan zowel de Opta als de NMA. Zijn voorganger Pieter Kalbfleisch betrok daar voortijdig in verband met de Chipshol-affaire. ”Chipshol heeft bij ons recent een klacht neergelegd over Schiphol, wij gaan die professioneel behandelen.” Van de paginagrote advertentie in een krant, waarin Chipshol de NMa van ondeskundigheid en partijdigheid beticht, is Fonteijn niet onder de indruk. ”Daar schrik ik niet van. We hebben er als organisatie ook geen last van, daar moet je tegen kunnen.”

De NMA heeft al een paar grote ’klappers’ gemaakt op het gebied van mededinging. ”Ik weet niet of we een klapper moeten willen hebben, want dan is er iets goed mis.” Wie er dan bang moet zijn van Fonteijn en de zijnen? ”Mensen die moedwillig mededinging aan hun laars lappen, zouden zich zorgen moeten maken.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.