Home

Nieuws 268 x bekeken

48 Gumboro-besmettingen in 2011

Deventer – Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zijn dit jaar 48 Gumboro-besmettingen gemeld.

De meest recente besmetting betreft een besmetting bij een opfoklegbedrijf in de omgeving van Venray. De meeste meldingen komen uit Zuid-Oost Brabant. De GD adviseert pluimveehouders en dierenartsen in dit gebied extra alert zijn op Gumboro en de nodige hygiëne- en preventiemaatregelen nemen.

De ziekte van Gumboro, ook wel Infectious Bursal Disease (IBD) wordt veroorzaakt door een virus en komt algemeen voor onder pluimvee. Het virus veroorzaakt met name problemen bij jonge dieren en veroorzaakt uitval die kan oplopen tot wel 50 procent.

Het virus vermeerdert zich in de Bursa Fabricius waardoor het immuunapparaat wordt aangetast. Door de juiste hygiënemaatregelen te nemen in combinatie met vaccinatie is de aandoening goed beheersbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.