Home

Nieuws

'Zonder toeslagrechten geen vleeskoeien meer'

Hexam – ‘’Als we geen toeslagrechten zouden krijgen, dan zou er in Groot-Brittannië al een tijd lang geen zoogvleeskoe meer te vinden zijn. Boeren komen 25 tot 30 procent te kort om rendabel te kunnen draaien van wat de markt zelf oplevert.’’ Dat stelt Oisin Murnion, voorzitter van de National Beef Association.

‘’We hebben de toeslagrechten nodig om ons te beschermen tegen de ijzeren greep van de supermarkten op de voedingprijzen. Pijler een moet daarom een fundamenteel onderdeel blijven van het landbouwbeleid na 2013 waar dit jaar over onderhandeld gaat worden,’’ aldus Murnion. De voorman van de rundveehouders stelt zich daarmee lijnrecht op tegenover minister Spelman van plattelandszaken die de directe boerensteun het liefst ziet verdwijnen.

‘’De onweerlegbare waarheid is dat de Britse rundvleesproductie zonder toeslagrechten ten dode is opgeschreven, tenzij uiteraard de supermarkten stoppen met het veel te goedkoop verkopen van vlees dat wordt gesubsidieerd door de belastingbetaler. De winkeliers moeten het verkopen voor prijzen die het mogelijk maken dat de mesters minstens 440 cent per kilo geslacht gewicht kunnen maken,’’ denkt Murnion. ‘’Daar zouden wij uiteraard de voorkeur voor hebben omdat boeren zo hun kosten kunnen dekken en zeker kunnen zijn van een redelijke levensstandaard.’’

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.