Home

Nieuws 242 x bekeken

Zesduizend jaar oude wijnpers gevonden

Los Angeles - Archeologen hebben in het zuiden van Armenië de oudste wijnpers ter wereld gevonden. Het apparaat is ongeveer zesduizend jaar oud.

Het apparaat is ongeveer zesduizend jaar oud, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Archeological Science.

Een uitgedroogde druif, die werd gevonden nabij de wijnpers, bleek van circa 4000 jaar voor Christus te dateren. Daarmee is de pers, een bak van klei van ongeveer 1 meter doorsnee, duizend jaar ouder dan eerder ontdekte oude wijnpersen.

Vermoedelijk is de pers gebruikt bij begrafenisrituelen, waarbij de rouwenden van de wijn dronken, aldus de onderzoekers uit de Verenigde Staten, Ierland en Armenië. De pers bevatte een paar liter sap en druiven, die de medewerkers met hun voeten plat stampten.

"Dit is een relatief kleine installatie, die gebruikt werd voor het ritueel in een grot. Voor de dagelijkse consumptie werd vermoedelijk een veel grotere pers gebruikt, die in het dorp stond'', aldus Gregory Areshian van de Universiteit van Californië.

Naast de wijnpers vonden de archeologen ook materialen om koper mee te bewerken. Daarnaast werd lavaglas gevonden. Dat duidt op handel, omdat het zwarte mineraal ongeveer 60 kilometer verderop voorkomt. In vroeger tijden waren drie dagen nodig om die afstand te overbruggen. ,,We kunnen wel zeggen dat dit een complexe samenleving was, die bestond uit meerdere gemeenschappen'', stelde Areshian.

De archeologische vindplaats leverde eerder al bijzonderheden op: vorig jaar troffen de archeologen een 5.500 jaar oude schoen aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.