Home

Nieuws

Voedselprijzen aanjagers inflatie India

New Delhi - De inflatie in India is in december vorig jaar sterker dan verwacht toegenomen.

De stijging van 7,48 procent in november naar 8,43 procent in december werd veroorzaakt door fors opgelopen voedselprijzen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de centrale bank van het land.

Voedsel werd vorige maand 14 procent duurder, in lijn met geheel 2010 waarin de prijzen vrijwel elke maand met 10 of meer procent toenamen.

India heeft door het hoge prijspeil van voeding de hoogste inflatie van de voornaamste Aziatische landen. De druk op de overheid om in te grijpen neemt toe. Maatregelen van de centrale bank hebben nauwelijks effect gehad, onder meer omdat India verouderde distributiecentra en wegen heeft. Daardoor kan nauwelijks aan de grote vraag naar onder meer graan worden voldaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.