Home

Nieuws 698 x bekeken 3 reacties

Verzet tegen strengere regels dieselopslag

Den Haag – Na het CDA verzetten nu ook VVD en SGP zich tegen een aanscherping van de regels voor dieselopslagtanks op boerderijen.

Staatssecretaris Joop Atsma (milieu) wil de milieuregelgeving voor de agrarische sector opnemen in het zogeheten Activiteitenbesluit. Tegelijkertijd stelt hij strengere eisen aan de opslag van diesel. Partijen in de Tweede Kamer vrezen dat de meeste tanks daar niet en voldoen en dus moeten worden vervangen.

”Als je de milieuregelgeving voor de land- en tuinbouw onder de algemene regels van het Activiteitenbesluit schuift, mag je niet voorbij gaan aan de bijzondere positie van agrarische bedrijven”, zegt SGP’er Elbert Dijkgraaf. ”Dat is helaas wel gebeurd. Dat je strenge eisen hebt voor tanks van honderdduizend liter begrijp ik, maar dat je voor kleine tanks op agrarische bedrijven dezelfde eisen hanteert, gaat er bij mij niet in.”

Dijkgraaf pleit verder onder meer voor het terugdraaien van aangescherpte normen voor de bouw en keuring van mestsilo’s en -kelders en een versoepeling van de regels voor de opslag van gewasbeschermingsmiddelen en vloeibare kunstmeststoffen. Ook de VVD wil dat het nieuwe Activiteitenbesluit ’beter aansluit op de landbouwpraktijk’.

Begin december liet het CDA ook al weten geen voorstander te zijn van de aanscherping van de regels voor dieseltanks. ”Dit kost ondernemers duizenden euro’s”, zei Kamerlid Ger Koopmans destijds. ”Het beleid lijkt wel: streng, strenger, strengst.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ik heb mn tanks al vervangen, moest van de gemeente dronten.
  Krijg ik nu mijn geld terug??????

 • no-profile-image

  als ik aan zoon dure tank moet ga ik hem wel met de jerrycan halen en knoei ik hem er langs de weg wil in is het ook opgelost onze dieseltanks zijn echt wel dicht

 • no-profile-image

  Ik begrijp en ondersteun de zorg voor het voorkomen van milieuverontreiniging, maar als een tank dubbelwandig is of te allen tijde in een lekbak staat, is het niet uit te leggen en ook niet noodzakelijk om al dezetanks te vervangen, je zou er bv wel een maximale inhoud aan kunnen toekennen van bv vier of vijfduizend liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.