Home

Nieuws

Verschuiving in pakketten aandelen bij Inova Fruit

Geldermalsen – Het nieuwe rassenbureau Inova Fruit werkt aan een aandelenverschuiving onder zijn aandeelhoudende afzetorganisaties.

De aandelenverschuiving is één van de stappen die het bureau moet zetten om tot een nieuwe gezamenlijke afzet-bv te komen onder Inova Fruit.

Afgelopen week spraken de aandeelhoudende afzetorganisaties en Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) over een nieuwe verdeling van de aandelen. Uit het jaarverslag over 2009 blijkt dat Fruitmasters de meeste aandelen bezit (29,4 procent) tegen 25,6 procent van The Greenery. De NFO heeft ruim 16 procent van de aandelen in bezit, maar blijft ook aandeelhouder.

Zelf stelt The Greenery dat telers van deze afzetorganisatie 65 procent van landelijke areaal Inova Fruit-rassen telen. Onduidelijk is hoe de areaalverdeling doorklinkt in de nieuwe aandelenverhouding.

De NFO laat weten dat de aandelenverschuiving één van de laatste stappen is voor oprichting van de gebundelde afzet van clubrassen. Over één tot anderhalve maand verwacht de fruittelersorganisatie een akkoord en besluit over de nieuwe afzet-bv.

Volgens Inova Fruit wordt al sinds september door afzetorganisaties samengewerkt in de afzet van de nieuwe rassen. Zaltbommel en The Greenery werken al samen en hetzelfde geldt voor Haspengouw, Zuid-Limburg en Fruitmasters. Met name telers van de nieuwe appelrassen dringen aan op samenwerking tussen de afzetorganisaties om zo versnippering te voorkomen.

De afzet-bv voor clubrassen komt als volle dochter onder het rassenbureau Inova Fruit te hangen. Deze bv krijgt ook een eigen aansturing via een raad van commissarissen.

Of registreer je om te kunnen reageren.