Home

Nieuws 402 x bekeken

Verkorten oogstduur van vroeg gerooide tulpen

Tulpenbroeiers willen steeds efficiënter met kasruimte omgaan. Naast technische oplossingen als automatisering en meerlagenteelt, is er de wens om de bloemen in minder dagen te kunnen oogsten.

Er is onderzocht of dit met een 34C-behandeling kan worden bereikt. Als 4 dagen tot 1 week 34 graden werd gegeven, direct na het rooien, bleek dit een winst van ruim 1 dag op te leveren. In een tweede proef werd het effect van gewichtsortering op het aantal oogstdagen onderzocht.

Er kon 1 à 2 dagen sneller worden geoogst. Per ziftmaat was dat echter anders. Bij zift 11/12 waren de zwaarste bollen 1 dag sneller geoogst, bij zift 12/13 waren de lichtste bollen 1 dag sneller dan bij de niet gewogen bollen.

Zowel de 34-graden- behandeling als de gewichtsortering hadden geen nadelige invloed op de kwaliteit van de bloemen. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Martin van Dam, onderzoeker van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.