Home

Nieuws

Verdeeldheid over plantgezondheidsfonds

Zoetermeer – Het Productschap Tuinbouw heeft enkele tientallen bedenkingen tegen een plantgezondheidsfonds ontvangen.

De bedrijven hebben bedenkingen tegen het gepubliceerde voorontwerp. Het PT werkt aan een plantgezondheidsfonds op verzoek van de nieuwe vakgroep bomen en vaste planten van LTO Nederland en het ministerie van ELI. Later deze maand besluit het bestuur van het PT over de voorbereiding van de oprichting van zo’n fonds, dat voor- en tegenstanders kent.

Het PT wil daarvoor een uitvoerig draagvlakonderzoek doen, meldde het in een persbericht vrijdag.

Er lijkt verdeeldheid over de plannen. Voorstanders willen ermee voorkomen dat ondernemers in financiële problemen komen als een q-organisme als Aziatische boktor op het bedrijf of in de omgeving gevonden wordt. Tegenstanders vrezen dat het vangnet van een fonds de noodzaak van hygiënisch werken verkleint.

Volgens de Nieuwe Vrije Agararische Federatie (NVAF) zijn de nadelen groter dan de voordelen. ”Bedrijven die wel zorgvuldig met de fytosanitaire eisen omgaan, draaien onterecht voor de kosten op. Dit leidt tot een neerwaartse spiraal, die de hele sector naar beneden trekt.” De NVAF had op de website een voorbeeldbrief afgedrukt om de bedenking in te dienen bij het PT.

Onduidelijk is uit welke deelsectoren de bedenkingen kwamen. Het fonds richt zich in eerste instantie op de boomkwekerij en vaste plantenteelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.