Home

Nieuws 2162 x bekeken 5 reacties

Van den Broek begint met druksterilisatie mest

Lierop – Mesthandelaar Van den Broek gaat vanaf volgende week mest zodanig behandelen dat het naar Duitsland geëxporteerd mag worden. ”We zijn de eerste in Nederland die een erkenning heeft voor druksterilisatie van mest”, zegt Anthony van den Broek.

Van den Broek heeft de installatie zelf ontwikkeld en gebouwd. ”De VWA heeft hem goedgekeurd”, zegt Van den Broek.

Hij wil in totaal drie installaties bouwen om in totaal 500.000 tot 600.000 kuub varkensmest te kunnen steriliseren. De eerste installatie in Limburg wordt volgende week in gebruik genomen. ”Hiervoor is ook de benodigde de milieuvergunning binnen. Voor twee locaties is de milieuvergunning in aanvraag”, aldus Van den Broek.

Op de eerste locatie kan 200.000 kuub varkensmest bewerkt worden voor export naar Duitsland. ”De Duitse akkerbouwers willen graag mest ontvangen en onze vaste klantenkring van varkenshouders wil graag mest leveren, dus we kunnen zo snel mogelijk beginnen”, aldus Van den Broek.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) meldt dat er nog geen officiële schriftelijke erkenningen zijn afgegeven, maar dat er wel enkele aanvragen zijn voor erkenning van deze methode van mestbewerking.

De Duitse Deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft eind vorig jaar aangegeven dat ze niet langer gehygiëniseerde varkensmest accepteren. Bij hygiënisatie wordt mest een uur lang op 70 graden gehouden, waardoor ziektekiemen worden afgedood. Deze methode werd bij enkele tientallen bedrijven toegepast, met name voor de export van varkensmest en digestaat uit vergisters. Noordrijn-Westfalen heeft deze norm echter aangescherpt, omdat ze fraude bij mestexport vermoeden. Voortaan mag drijfmest alleen na druksterilisatie bij 3 bar en 133 graden Celsius worden geëxporteerd.

Van den Broek exporteerde voorgaande jaren jaarlijks ook ongeveer 600.000 kuub varkensmest naar Duitsland. In april 2010 stopte Van den Broek noodgedwongen omdat hij niet aan de benodigde vergunningen voldeed. In juli maakte de mesthandelaar een doorstart gemaakt op andere locaties.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Toch knap dat alles kan en mag met een beetje criminalitieit. En die claim van de provincie van negen miljoen???? Ik denk net als de mest. Weg gesteriliseerd.

 • no-profile-image

  De politiek heeft van den Broek veel te hard nodig, Wanne klets. Zij snappen donders goed dat er een enorm probleem is als alle zwarte mest niet wordt weggewerkt. Dus die claim: ach.......

 • no-profile-image

  De mest bewerking en transport is toch een duidelijke kosten post bij de vlees productie lijkt me. Waarom niet eindelijk eens die varkens houden in een akkerbouw gebied, zodat het graan en de mest geen brandstof verslindende transport meer vereisen? Zijn wij boeren niet de mensen, die zelf de kosten tot in het oneindige opjagen en dan klagen over de consument die verdomt deze onnodige kosten te betalen.

 • no-profile-image

  In de basis een prima idee en een mogelijke oplossing van het mestprobleem. Petje af voor het lef wat hij toont, en hoop oprecht dat het gaat lukken. Los van de financiele haalbaarheid (kan de mestmarkt de kosten hiervan verdragen?), lijkt het idee vanuit de markt mogelijk. Spreek wel de wens uit dat dhr van de Broek zich aan de spelregels houdt. Dat schijnt vorige reis minder goed gelukt te zijn en zou, aldus bronnen, zelfs aan hem te wijten zijn dat Duitsland nu deze hoge eisen stelt. Maar recht is recht, iemand is pas schuldig als het onomstotelijk is bewezen. Kan mij voorstellen dat hij een kritisch onafhankelijk adviseur nodig heeft die hem af en toe een echte spiegel voorhoud. Bel maar Anthony en ga de uitdaging aan.

 • no-profile-image

  Wereldwijd komt er langzaamaan een tekort aan fosfaten,en dat in ogenschouw is het toch van de zotte dat boeren steeds meer betalen voor hun mest!Er zouden 1 of 2 plaatsen in ons land moeten zijn waar een mega energiebedrijf gaat komen die ons in een klap van het probleem afhelpt.Hier zou dan alle mest heengaan die er geproduceerd wordt.Dit is mogelijk als iedereen de handschoen oppakt.Nu zijn er verspreidt enkele 10 tallen boeren die denken dat ze iets groots aan het opzetten zijn met hun vergistertje of vergassertje,een illusie,het blijven druppeltjes op een gloeiende plaat!Er is er geen een die hier financieel iets mee opschiet,maarja de meesten zitten toch al tot hun nek in de schuld en denken dan maar in de trend van de dood of de gladiolen!!Boeren denk na en denk veel GROTER in dit geval.Wie is in staat om op te staan en de kar te gaan trekken ZONDER invloed van een al gevestigde energieproducent,want die gaat zoiets nooit ECHT steunen.(het paard van Troje moet je niet binnenlaten!)KOMOP MET DIE DISCUSSIE!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.