Home

Nieuws

VWA: geen beperkingen op gewassen vanaf 10 kilometer

Moerdijk - Gewassen uit het gebied vanaf 10 kilometer van de Moerdijkbrand kunnen worden geoogst en verhandeld. Vee kan worden geweid en tuinders kunnen hun gietwater gebruiken.

Dat stelt de Voedsel en Waren Autoriteit in haar jongste advies naar aanleiding van de brand in Moerdijk.

Wie onder de rook zat van de Moerdijkbrand op 5 januari, op een afstand van meer dan 10 kilometer, hoeft zich geen zorgen te maken over voedselveiligheid of de gezondheid voor mens, dier en milieu. Het advies van de Voedsel en Waren Autoriteit is gebaseerd op gegevens van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het voedselveiligheidsinstituut Rikilt.

In het gebied binnen een straal van 10 kilometer rond de brand wordt nog extra onderzoek gedaan. Voor dat gebied blijven de bestaande maatregelen van kracht, meldt het Beleids Ondersteunend Team milieu-incidenten (BOT mi). Daarover wordt maandag uitsluitsel gegeven, beloofde staatssecretaris Henk Bleker woensdag in de Tweede Kamer.

Er zijn in het gebied tot 10 kilometer ten noorden van Moerdijk, uit voorzorg, nog aanvullende metingen verricht. In afwachting van deze metingen blijven uit voorzorg de eerder gecommuniceerde adviezen van kracht. Voor dit gebied geldt dat nog steeds wordt geadviseerd om vee binnen te houden en gewassen nog niet te consumeren. Telers mogen de gewassen wel oogsten en opslaan, maar niet in de handel brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.

[No translation for /esp/footer/disclaimer, nl]