Home

Nieuws 154 x bekeken

VVD eist verbetering toezicht door Europese Rekenkamer

Den Haag – De VVD wil dat het toezicht op de besteding van Europese gelden verbetert. Dat heeft Kamerlid Han ten Broeke dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Tijdens het vragenuur stelde Ten Broeke vragen naar aanleiding van een interview in de Volkskrant met D66’er Maarten Engwirda over het functioneren van de Europese Rekenkamer; Engwirda was vijftien jaar lid van dit orgaan.

Volgens Engwirda is kritiek van de Rekenkamer op inkomsten en uitgaven van de EU in het verleden meermalen verdoezeld. Zo zouden Franse en Italiaanse leden van de Rekenkamer rapporten hebben gesaboteerd en zou de Europese Commissie hebben aangedrongen op een soepeler beoordeling door de Rekenkamer.

”Onthullend en onthutsend”, vindt Ten Broeke. ”Nederland heeft als grootste nettobetaler recht op een goede besteding van het geld.” Ten Broeke wil onder meer dat lidstaten jaarlijks een verklaring afleggen over de rechtmatige besteding van EU-gelden en dat wordt toegezien op de onafhankelijkheid van nieuw te benomen leden van de Rekenkamer.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei de zorgen van Ten Broeke te delen, maar volgens hem heeft de kritiek van Engwirda vooral betrekking op het verleden. ”Er is sindsdien veel verbeterd.”
Nederland dringt al langer aan op het algemeen afleggen van een lidstaatverklaring. Nederland is een van de weinige EU-landen die dat doet.

Ook VVD-Europarlementariër Jan Mulder heeft vragen over het interview gesteld, aan de Europese Commissie. Die liet in een eerste reactie weten dat zij niet heeft geprobeerd om de Rekenkamer te beïnvloeden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.