Home

Nieuws 155 x bekeken 5 reacties

Unilever-topman: voedselspeculatie aanpakken

Londen – Unilever-bestuursvoorzitter Paul Polman ziet een bedreiging in de stijging van de voedselprijzen en speculatie op de voedselmarkten. In een interview met de Britse krant The Sunday Telegraph zei hij dit weekend dat hij het handelen van speculanten bij de Europese Commissie aan de orde heeft gesteld.

Volgens Polman hebben de prijsstijgingen van de laatste jaren speculanten naar de markt getrokken, die ten koste van gewone mensen kortetermijnwinsten maken. "Dat is moeilijk te begrijpen als je echt wilt werken voor de langetermijnbelangen van de samenleving.’’

De topman zei van mening te zijn dat speculanten gedwongen zouden moeten worden om hun posities te openbaren. Hij heeft eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) over het onderwerp gesproken.

Polman pleitte verder voor het opheffen van Europese landbouwsubsidies. Deze maken het voor voedselproducenten in armere landen moeilijk om te concurreren. Ook zou duurzame landbouw meer gestimuleerd moeten worden om de voedselproductie te laten toenemen.

Onder leiding van Polman heeft Unilever zich ten doel gesteld om meer investeerders voor de lange termijn aan te trekken en kortetermijnbeleggers, zoals hedgefunds, te ontmoedigen hun geld in het bedrijf te steken. Om deze reden is Unilever gestopt met het publiceren van kwartaalresultaten.

"Ik heb geen kritiek op hedgefunds, ze hebben ongetwijfeld een rol te spelen. Maar ze hebben mogelijk geen rol bij bedrijven zoals het onze’’, zei Polman. Hij zei dat het bedrijf het afgelopen jaar meer aandeelhouders heeft gekregen die de langetermijnstrategie ondersteunen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hypocriet, laat hem eerst maar eens een eerlijke prijs betalen en niet de boeren uitmelken !!!

 • no-profile-image

  Hypocriet, laat hem eerst maar eens een eerlijke prijs betalen en niet de boeren uitmelken !!!

 • no-profile-image

  Wat zo jammer is, is dat jullie je uit LATEN MELKEN. De koppen bij mekaar in elke sector en ZELF weer bepalen welk
  product en hoe het wordt aangeboden. Daarvoor je eigen vertegenwoordigers aan het werk zetten. Daar betalen jullie ze voor. Nu zijn handige speculanten lekker aan het verdienen over jullie ruggen.

 • no-profile-image

  Geachtte heer polman
  afschaffen van europeese subsidies, prima!!! daar hoort wel iets aangekoppelt te zijn nl:geen export stop als er tekorten zijn op de europeese markt[zie rusland] en dat wordt iedere keer weer vergeten{ de boeren mogen wereld wijdt gewoon niks verdienen, alleen een unilever, een albert hein enz] walgelijk.

 • no-profile-image

  johannnn

  doorzichtig puur eigenbelang, Polman!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.