Home

Nieuws

'Twintig doden bij voedselrellen Tunesië'

Tunis - Bij botsingen tussen politie en demonstranten in Tunesië zijn opnieuw doden gevallen. Bronnen binnen de vakbond meldden volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera zondag dat er zeker twintig doden zijn. De regering rept over acht doden.

In Tala en Kasserine ging de bevolking zaterdagavond de straat op om te protesteren tegen corruptie, werkloosheid en hoge voedselprijzen. In Tala vielen zes doden nadat de politie het vuur had geopend, terwijl in Kasserine veertien mensen omkwamen door politiekogels, aldus al-Jazeera.

De protesten gingen de hele nacht door. De autoriteiten meldden acht doden: vijf in Tala en drie in het nabijgelegen Kasserine. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken schoot de politie uit zelfverdediging. Een aantal agenten raakte gewond van wie drie ernstig, aldus het ministerie.

De media worden in de beide steden niet toegelaten. Uit beelden opgenomen met mobiele telefoons bleek dat de gebouwen van de regeringspartij in beide steden in brand zijn gestoken. Het ministerie liet weten dat ,,verscheidene overheidsgebouwen zijn aangevallen in Kasserine en dat drie banken, een politiebureau, een benzinepompstation en een politieauto in brand zijn gestoken''.

De demonstraties in het zeer autoritair geregeerde Noord-Afrikaanse land begonnen op 17 december. Toen stak een man zich in de stad Sidi Bouzid in brand nadat de politie zijn fruit- en groentekar in beslag had genomen omdat hij zonder vergunning werkte. De man, die vorige week stierf aan zijn verwondingen, was afgestudeerd aan de universiteit, maar kon geen ander werk vinden. Het incident leidde tot een reeks protesten.

Naast de corruptie van de elite rond president Zine al-Abidine Ben Ali en de werkloosheid, heerst er in het binnenland ook veel ontevredenheid over de oneerlijke verdeling van investeringen. Het grootste deel van het geld gaat naar de steden aan de kust waardoor plaatsen in het binnenland verpauperen en kampen met grote werkloosheid.

In buurland Algerije waren de afgelopen dagen ook voedselrellen. De regering besloot daarop de voedselprijzen te verlagen. Bij de rellen vielen vier doden en 826 gewonden. Duizend mensen zijn gearresteerd. Burgers zijn gefrustreerd omdat ze niets merken van de olierijkdom. Ook komt de regering beloften niet na zoals de bouw van honderdduizenden nieuwe woningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.