Home

Nieuws 279 x bekeken 7 reacties

Tweemaal zoveel megastallen sinds 2005

Amsterdam - Het aantal megastallen in Nederland is sinds 2005 meer dan verdubbeld. Er zijn op dit moment 242 'veefabrieken' met koeien en varkens, tegenover 95 vijf jaar geleden. Dat heeft Milieudefensie vrijdag laten weten.

De organisatie heeft dat berekend op basis van de definitie voor megastallen van Alterra, het kennisinstituut van de Universiteit Wageningen. De gegevens zijn afkomstig van Alterra en het Bestand Veehouderij Bedrijven.

In meer dan de helft van de zeer grote veehouderijen zijn koeien ondergebracht (140). In de 95 megastallen van vijf jaar geleden waren de verhoudingen anders. Toen leefden in 64 veefabrieken varkens en in 31 koeien.

Het merendeel van de megastallen staat in de provincies Noord-Brabant, Overijssel, Limburg en Gelderland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john kl

  er wordt zoveel gepraat over megastallen wat is eigenlijk de defintie van een megastal

 • no-profile-image

  gerb

  Er is geen duidelijke definitie van een ‘megastal’, maar in de regel gaat het over bedrijven die op één locatie minimaal 2.000 zeugen, 12.500 vleesvarkens, 185.000 legkippen of 360.000 vleeskippen houden.

 • no-profile-image

  gerb dat zijn toch getalen voor de toekomstige gezinsbedrijven en het is maar zo beter een mooie stal langs je als een lelijk bos

 • no-profile-image

  JV, in een lelijk bos staat tenminste nog wel een mooi boompje om aan te gaan hangen als de executeur je de toegang tot jouw eigen kapspanten ontzegt!

 • no-profile-image

  Martha

  De definitie van Alterra is wat scherper en betreft bedrijven die op één locatie minimaal ongeveer 1.200 zeugen, 7.500 vleesvarkens, 120.000 legkippen of 220.000 vleeskippen houden.
  Voor techneuten: Alterra gaat uit van een grens van 300 nge.

 • no-profile-image

  Wat is de definitie megastal varkens en rundvee. Over hoeveel aantallen praten we dan?

 • no-profile-image

  Dat bennen d'r veel te veel; voor een hobbyhouderij. Hobbyist!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.