Home

Nieuws 202 x bekeken

Tuinbouw optimistisch over afzet in nieuwe jaar

Doetinchem - Voor vooral de eerste helft van het nieuwe afzetjaar zijn de verwachtingen voor de afzetmarkt positief.

Dat zeggen voormannen in hun vooruitblik voor 2011. Voor fruittelers zijn de marktsignalen het meest positief, omdat de voorraadposities gunstig zijn, stelt de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO. De enige onduidelijkheid is wat de zuidelijke productielanden gaan doen.

"Er zijn kansen te over, maar we moeten kijken hoe het gaat met het prijsniveau her en der en de valuta. Voor je het weet komen de boten op koers", laat NFO weten. Voor glasgroentetelers zijn de vooruitzichten feitelijk beter dan 2010 toen bij de start van het seizoen de crisis nog nadrukkelijk een rol speelde en toch weer nieuwe kassen in productie kwamen. In totaal is er nu geen uitbreiding van het glasareaal. Voor de financiële positie van tuinders is verder herstel noodzakelijk, stelt LTO Noord Glaskracht.

Voor de vertegenwoordiging van de tuinbouw als geheel wordt 2011 een overgangsjaar, denkt Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten. De organisaties werken aan een structuur naar voorbeeld van Bouwend Nederland. "Dat zal voor organisaties een verandering teweegbrengen."

Ook de champignonsector is optimistisch, zeker over de eerste helft van het afzetseizoen. Frans Brienen, voorzitter van telersvereniging Funghi, verwacht dat in de eerste helft van het jaar de lijn uit 2010 wordt doorgezet. Voor de tweede helft speelt mogelijk mee dat de productie groeit. Brienen signaleert een internationaal grotere vraag naar compost.

Of registreer je om te kunnen reageren.