Home

Nieuws 201 x bekeken

Tuinbouw opgelucht

Het Productschap Tuinbouw en LTO-Nederland zijn blij met de duidelijkheid die de ministeries van EL&I en VWS woensdag aan tuinders gaven over de groenten uit de regio Moerdijk. Beide organisaties zijn opgelucht dat er nu zekerheid is over voedselveiligheid.

Buiten een zone van 10 kilometer ten noorden van Moerdijk is het hele gebied vrijgegeven. In dit gebied, van 10 tot 60 kilometer buiten Moerdijk, is geen risico voor veiligheid van groenten en zijn ze weer te oogsten en te leveren.

De ministeries bevestigen daarmee volgens het productschap de al bekende gunstige resultaten van onderzoek dat de groentesector zelf liet verrichten. Uit de zone van 10 kilometer rondom de brandhaard komen geen groenten op de markt tot het bericht dat ook die veilig zijn.

De groentesector vindt dat het erg lang heeft geduurd voordat er duidelijkheid was voor telers in het gebied en hun afnemers. Daardoor lijkt ten onrechte gezonde groente verloren te zijn gegaan, aldus het productschap.

LTO dringt aan op schadevergoeding. De schade als gevolg van de brand bij Chemie-Pack hoort niet tot het normale bedrijfsrisico De oogst heeft bijna twee weken stilgelegen en producten konden niet worden verkocht. Nu kunnen de tuinders weer verder met de oogst van spruiten en prei. LTO raamt de directe schade op enkele miljoenen, maar dat kan oplopen als binnen de zone van 10 kilometer niet meer geoogst zou kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.