Home

Nieuws 258 x bekeken

Teeltschade Moerdijk loopt op tot 5 miljoen euro

Moerdijk – De schade voor telers rondom Moerdijk is opgelopen tot 5 miljoen euro. Dat blijkt uit de laatste gegevens van LTO Noord. Eerdere schattingen kwamen nog uit op enkele miljoenen.

Spruitentelers binnen de 10-kilometerzone van Moerdijk wachten met spanning op de onderzoeksuitslag van het RIVM. Naar schatting gaat het om tien telers die de pluk zo snel mogelijk hopen te kunnen hervatten. In totaal staat er binnen dat gebied 80 hectare spruitkool, een belangrijk deel daarvan is inmiddels geoogst of vernietigd.

Volgens provinciaal voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord, moet het spruitenseizoen voor de gedupeerde telers als verloren worden beschouwd. ”De oogst heeft drie weken stil gelegen in de top van het seizoen. Dat eist zijn tol.”

Hij schat de totale schade voor groentetelers in de omgeving van Moerdijk op vijf miljoen euro, dat is inclusief het gebied buiten de 10-kilometerzone, dat vorige week is vrijgegeven. Het bedrag moet wat LTO betreft volledig worden vergoed door de overheid. ”Wij willen volledige schadeloosstelling. We hebben het over groentetelers die naar eer en geweten zaken gedaan hebben. Door toedoen van een ander zijn ze getroffen door een calamiteit. Ze zijn hier niet voor verzekerd.”

Als er niet binnen afzienbare tijd duidelijkheid komt van het ministerie van ELI overweegt LTO Noord juridische stappen. Het ambtelijk overleg dat we vorige week hebben gevoerd, is verre van bevredigend geweest, vindt Verhorst. ”Als er geen signaal komt, dan gaan we de juridische procedure in. Woensdag moet wat ons betreft de knoop doorgehakt zijn.”

Individuele telers hebben al een kort geding aangespannen tegen Chemie-Pack. LTO Noord overweegt juridische stappen tegen de gemeente Moerdijk en de provincie Noord-Brabant.

Of registreer je om te kunnen reageren.