Home

Nieuws

Teelt en afzet Sweetgreen verbreedt naar Engeland

Enkhuizen – Het areaal van de zoete groene paprika Sweetgreen verschuift deels naar Engeland. Dit seizoen is net als vorig jaar twee hectare ingeplant, maar voor het eerst is daar een Engels teeltbedrijf met één hectare bij. Dat zegt Chris Groot van Enzazaden in Enkhuizen.

In Nederland staat één hectare Sweetgreen bij Bestoffour-teler Cornelissen. Voor hem is dat een verdubbeling ten opzichte van vorig seizoen. Hij is dit jaar de enige teler in Nederland met het ras.
Het uitblijven van areaalgroei is gepland, stelt Groot. Het past in de leerschoolfase om op grote schaal Sweetgreen telen, stelt hij.

”We willen ook voor al het product een bestemming vinden.” Voor volgend jaar is mogelijk wel ruimte voor groei in het areaal.

”Er is duidelijke interesse van een grote Engelse keten. Als dat slaagt, kun je met zo’n grote afnemer een grote groei doormaken in areaal.”

In Nederland groeit de belangstelling ook. Naast C1000 zijn twee andere winkelketens geïnteresseerd om de paprika breed te voeren. Ook in Ierland is een kleine keten geïnteresseerd om een proef te starten.

In 2010 startte C1000 met de verkoop van de groene paprika die het afnam van handelsbedrijf T. van Noort. De omschakeling leidt niet direct tot een omzetgroei voor het product, stelt Groot. ”Dat lukt niet in een jaar.” Wel is het voordeel voor afnemers dat de groene paprika niet verder verkleurt en daardoor minder uitval kent.

T. van Noort bevestigt dat het dit seizoen de afzet voortzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.