Home

Nieuws 181 x bekeken

Sector wil meepraten over protocol voor branden als Moerdijk

Zoetermeer - Het Productschap Tuinbouw en LTO Noord willen meepraten over calamiteitenplannen van overheden bij branden als in Moerdijk drie weken geleden.

Zo moet sneller inzicht komen in de afbakening van het zogeheten 'effectgebied' en de schadelijke stoffen waarop moet worden gezocht en geanalyseerd bij monsternames, stellen ze in een gezamenlijk persbericht. Voor die monsternames moet ook een vast protocol worden vastgesteld.

Ook willen beide partijen dat analyseresultaten sneller beschikbaar komen voor een risico-analyse, zodat ook sneller uitsluitsel komt over de veiligheid van gewassen. De lange periode van onduidelijkheid heeft de schade nodeloos vergroot, stellen beide partijen.
Verder vinden LTO Noord en PT dat de overheidsaanpak moet verbeteren met heldere afspraken over verantwoordelijkheden en taken bij adviserende organisaties, maar ook betrokken departementen en de veiligheidsregio's.

Het signaal van beide partijen volgt op de jongste mededeling dat groente binnen de straal van tien kilometer van Moerdijk niet verontreinigd zijn. PT en LTO zijn blij met de uitkomst, maar pleiten voor een snelle evaluatie en afhandeling van de schade. Zo'n evaluatie moet leiden tot een gezamenlijk actieplan voor nieuwe soortgelijke ongelukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.