Home

Nieuws

Proef met muizen: BSE via luchtwegen

Tübingen/Zürich – BSE en Creutzfeldt Jakob zijn ook besmettelijk via de luchtwegen. Dat is de bevinding van onderzoekers in het Duitse Tübingen en het Zwitserse Zürich.

Dat de veroorzakers van de ziektes, prionen, ook via de lucht kunnen worden overgedragen is door hen vastgesteld aan de hand van proeven met muizen.

De dieren werden in speciale inhalatiekamers blootgesteld aan hoog geïnfecteerde hersenweefseldeeltjes. Al na één minuut waren de muizen allemaal besmet. Kennelijk konden de prionen via de zenuwbanen direct van de luchtwegen in de hersenen terechtkomen, aldus microbioloog Lothar Stitz van het Friedrich-Loeffler-Institut.

Over de consequenties van deze nieuwe ontdekking lopen de meningen binnen het onderzoeksteam uiteen. Volgens Stitz is een vergelijking met het besmettingsrisico bij griep in ieder geval niet aan de orde.

Of registreer je om te kunnen reageren.