Home

Nieuws 1064 x bekeken

Probroed & Sloot neemt Unibroed-Van Lith over

Langenboom/Groenlo – Broederij Probroed & Sloot neemt per 31 januari 2011 Unibroed-Van Lith over.

Dit hebben de bedrijven bekendgemaakt. Unibroed-Van Lith is producent van de Broods-kuikens. De broederij gaat in de loop van dit jaar verder onder de naam Probroed & Sloot, Team Langenboom.

De nieuwe combinatie beschikt straks over broederijen in Groenlo, Meppel en Langenboom. Er is verder een strategische samenwerking met broederij Rosefeld in Dessau in Duitsland. De productie van het nieuwe bedrijf zal uitkomen op 4 miljoen kuikens per week. Voor de Nederlandse markt schat directeur Hans van der Vleuten van Probroed & Sloot het marktaandeel op zo’n 40 procent. Wordt ook het vrije deel van de Duitse markt in de schatting betrokken, dan komt van der Vleuten uit op een marktaandeel voor zijn bedrijf van ongeveer 30 procent.

Van der Vleuten is blij met de overname. ”We groeien uit tot de grootste onafhankelijke kuikenleverancier in de EU.” Probroed & Sloot had door de sterk gegroeide omzet te maken met een tekort aan capaciteit. ”We werkten al samen met Unibroed om daar kuikens uit te broeden. Met de overname is ons capaciteitsprobleem opgelost.” Ook ziet Van der Vleuten de positie van Probroed & Sloot in Zuid-Nederland verstevigd. ”We komen dichter op onze zuidelijke klanten te zitten”

Met de overname komt Probroed & Sloot ook in het bezit van de innovatieve Broods-technologie van Unibroed-van Lith. Het gaat om een systeem waarbij de eendagskuikens de eerste dagen na de geboorte worden opgevangen onder sterk geconditioneerde omstandigheden. Kuikens krijgen zo een betere start en er zijn minder antibiotica nodig. Van der Vleuten geeft aan de mogelijkheden van het systeem verder te onderzoeken. In de broederij ziet hij bijvoorbeeld mogelijkheden voor het gebruik van de restwarmte uit het broedproces te gebruiken voor het Broods-systeem.

Unibroed-van Lith komt met de overname door Probroed & Sloot definitief in veilige haven. In 2006 ging Broederij Van Lith failliet. Het bedrijf werd toen gered door investeringsmaatschappij Holding Unicom en ging verder als Unibroed-Van Lith.

Probroed & Sloot is een onafhankelijke BV, waarvan de aandelen voor 49 procent eigendom zijn van Agrifirm, Forfarmers is goed voor 33 procent. 16,3 procent van de aandelen is in bezit van de boerenorganisatie Cobroeders en er zijn verder nog twee kleine coöperaties die 1 procent van de aandelen in bezit hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.