Home

Nieuws

Prijs leasemelk in een week tijd fors gestegen

Doetinchem - De leaseprijs voor melk is afgelopen week gestegen tot boven de 5 euro per kilo vet. Na deze forse stijging lijkt de leaseprijs zijn plafond te hebben bereikt. Melkveehouders hebben nog tot 15 februari de tijd om de leaserechten voor het huidige seizoen te kopen of verkopen.Handelaren in quotum laten weten de laatste week waarin nog koopmelk kan worden verhandeld de toeloop flink te hebben zien toenemen. Daardoor is ook de prijs voor koopmelk gestegen en ligt deze nu rond de 21 euro per kilo vet. De meeste melk is volgens een van de handelaren de afgelopen week voor €20,50 per kilo vet verkocht.

Volgens de handel heeft een deel van de veehouders dit jaar tot het laatste moment gewacht met de aanschaf van quotumrechten. Deze tendens was eigenlijk al het hele jaar zichtbaar.

In het begin van het quotumjaar tot de maand augustus lag de handel in quotum zonder grond nog boven het niveau van vorig jaar. Daarna lag de handel tot en met november onder het niveau van vorig jaar. In december was er duidelijk een opleving van de handel. In totaal werden er 879 transacties gemeld met een totaal volume van 36.072 ton. Dat is aanzienlijk meer dan in december 2009. Toen werden 606 transacties geregistreerd met een totaal volume van 25.123 ton.

Uiteindelijk staat de teller tot en met december 2010 met 171.762 ton verhandeld quotum zonder grond, 2.460 ton hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.