Home

Nieuws 4327 x bekeken

Prijs industrie-appels naar 24 cent per kilo

Geldermalsen – De prijs voor industrie-appels bereikte deze week bij Fruitmasters 24 cent per kilo.

Volgens Leonard Kampschoer, commercieel directeur bij Fruitmasters Holland, is de stijging geleidelijk gegaan met één tot anderhalve cent per kilo per maand.

De stijging zorgt voor een prijsopdrijvend effect op de versmarkt, omdat de prijs van industrie-appels op de veiling fungeert als minimumprijs voor andere klasses fruit. Kampschoer schat dat de prijzen van appels op de versmarkt vijf tot tien cent hoger liggen door de bodem in de industriemarkt.

Prijzen in Engeland liggen op 17 cent per kilo. Volgens importbedrijf Worldwide Fruit zal dat de markt beïnvloeden. Minder klasse 2 fruit gaat naar groothandelsmarkten, verwacht het bedrijf in het Britse blad Fresh Produce Journal. Telers overwegen fruit naar Nederland af te zetten als de industrieprijzen verder stijgen.

De oorzaak van de stijging is velerlei. Polen en China hebben lagere voorraden concentraat, terwijl ook de appeloogst lager is. Toch is de prijs niet ongewoon, stelt Kampschoer. Door de grote vraag naar appels voor ciderproductie werd drie jaar geleden 30 cent per kilo betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.