Home

Nieuws 188 x bekeken

'Prijs contractgroente omhoog'

Doetinchem – Telers, tussenhandel en ook verwerkers in Nederland hopen dat Belgische verwerkers van contractgroente alsnog prijsverhogingen doorvoeren.

De stijging van 15 procent is te laag, denken zij.

De Belgische Boerenbond raadt telers aan niet te tekenen. De bond blijft bij een richtprijs die 20 procent hoger ligt dan 2010. "De vraag is of er telers tekenen voor die prijs", stelt de bond.

Ook in Nederland is er hoop dat Belgische verwerkers alsnog prijzen zullen verhogen. Eén van de Nederlandse verwerkers stelt dat de Nederlandse contractprijs nooit ver van de Belgische kan blijven om de concurrentie bij levering aan supermarkten aan te kunnen. "We hopen dat de Belgische industrie inziet dat 15 procent niet voldoende is. Telers hebben alternatieven en kijken puur naar het saldo."

Eén van de grotere Nederlandse commissionairs is verbaasd over de afwachtende houding van de Nederlandse verwerkers. "We hebben het idee dat de verwerkers de ernst van de situatie niet goed inschatten. Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt." Nederlandse verwerkers willen eerst de resultaten in België afwachten voor de contractering van erwten in Nederland start.

Telers moeten voor een prijsstijging van 15 procent 75 procent van het areaal van 2010 inbrengen. Als telers minder percelen inbrengen is de prijsstijging nog maar 9 procent. Dat trekt onvoldoende nieuwe telers aan, vinden Nederlandse partijen, die een transparante prijsopbouw willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.