Home

Nieuws 2 reacties

Polenconstructie uitbannen

Den Haag – Een groot aantal partijen in de tuinbouw werkt aan een ketengarantiesysteem om misstanden met betalingsconstructies van buitenlands personeel te voorkomen.

Op initiatief van de Rabobank wordt op 31 januari een plan voor de hele voedingstuinbouw gepresenteerd.

Handelsbedrijven die het vrijwillige keurmerk gaan voeren, verplichten zich enkel product af te nemen van telers met het keurmerk. Plannen voor een ketengarantiesysteem behelzen een keurmerk met oprichting van een controle- en handhavingsstichting.

Telers zonder keurmerk zullen daarmee afzet verliezen, waardoor de prijs voor deze productstroom mogelijk daalt. Ook buitenlandse afnemers kunnen product met het keurmerk kopen, dat de Nederlandse variant lijkt van Max Havelaar.

Aan het plan werken LTO, maar ook champignonverwerker CNC en handelspartijen in groente en fruit. De Rabobank heeft partijen uitgedaagd om zo’n plan op tafel te leggen, zegt secretaris Leo Welschen van handelskoepel Frugi Venta. Initiatief kwam van meerdere kanten, stelt hij.

Handelsbedrijven gingen deze zomer met zo’n plan aan de slag omdat afnemers garanties eisten. Verder hebben telers de Rabobank aangesproken op het financieringsbeleid. Ook bedrijven met Rabofinanciering gebruiken de polensconstructie. Zij brengen daardoor bonafide bedrijven in de problemen. De Rabobank beaamt dat het een voortrekkersrol speelt in dit overleg.

FNV heeft een plan voor een keurmerk al enkele jaren geleden gedaan aan LTO, maar kreeg daarvoor eerder geen steun van andere partijen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  T. Haegens

  Typisch. Is de Polenconstructie nu illegaal of legaal? In het eerste geval is de oplossing eenvoudig; handhaaf de wet!
  Er bestaat al een compleet apparaat om misstanden op te sporen en aan te pakken.

  Mocht deze constructie toegestaan zijn bij wet op welke gronden worden telers dan uitgesloten van het keurmerk?

 • no-profile-image

  Wie gaat dit betalen?
  Voorspel dat de kosten uit de hand gaan lopen.
  Word het net als MPS eerst vrijwillig daarna verplicht?
  De overheid hoort te controleren en de wet te handhaven.

Of registreer je om te kunnen reageren.