Home

Nieuws

Polen hekelt opstelling oude lidstaten

Berlijn – Het verzet van de oude EU-lidstaten tegen verregaande hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is egoïstisch en getuigt van weinig moed. De opstelling van met name Frankrijk en Duitsland verhindert een agrarische politiek die op heel Europa is gericht.

Dat zegt de Poolse minister van landbouw Marek Sawicki in een interview met agd.media. Polen ziet zichzelf als aanvoerder van de Oost-Europese lidstaten die vinden dat de landbouwsubsidies gelijkmatiger over de verschillende landen moeten worden verdeeld. Sawicki hoopt dit te bewerkstelligen door een groter deel van het budget over te hevelen naar de tweede pijler van het GLB, die is gericht op plattelandsontwikkeling.

"Het wordt tijd dat we dit soort egoïsme loslaten en kijken naar de Europese markt als geheel", zegt Sawicki over het gezamenlijke Frans-Duitse plan van eind vorig jaar. "Als sommige lidstaten eens wat minder tijd zouden besteden aan het bijhouden van interne politieke peilingen, kunnen we eindelijk gaan bouwen aan een Europa op basis van gelijkwaardigheid."

De Poolse minister is niet bevreesd dat hij de strijd tegen de meer behoudende landen, waar hij ook Nederland onder schaart, zal verliezen. Hij stelt dat hij behalve de steun van de nieuwe lidstaten ook die van in Spanje, Groot-Brittannië, Portugal en Zweden heeft. "Als we dan naar de verhoudingen in de Europese Unie kijken, denk ik dat we grond kunnen vinden voor een compromis."

Polen is dit jaar partnerland op de Grune Woche in Berlijn. Onder het motto ‘Polen smaakt’ probeert de Oost-Europese agrarische grootmacht de Duitse consument voor zich te winnen. Sawicki zelf heeft de beurs vooral benut om zijn collega’s eraan te herinneren dat zij niet op de oude voet verder kunnen, maar voortaan rekening hebben te houden met tien nieuwe lidstaten. De Nederlandse staatssecretaris Henk Bleker zei eerder al dat Polen er ‘nogal geharnast’ in zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.