Home

Nieuws 2 reacties

Plan megastallen isoleert Brabantse CDA-baas

Den Bosch - De Brabantse gedeputeerde en CDA-lijsttrekker Ruud van Heugten heeft een afgestoft plan om de regels voor megastallen te versoepelen ten gunste van enkele tientallen veehouders.

De wijziging ligt al ter inzage, maar de traditionele bondgenoten VVD en PvdA noemen het plan voorbarig en kondigen samen met de oppositie een tegenstem aan. Het burgerinitiatief Megastallen Nee roept sympathisanten op om massaal protesten in te dienen.

Aan het eind van een lange discussie over megastallen in Brabant gaat het nog over de zogenoemde lopende zaken: veehouders die op basis van afspraken uit het verleden het recht op uitbreiding van hun bedrijf hebben opgebouwd. Van Heugten wil een ontheffing verlenen aan elke veehouder die op basis van schriftelijke stukken kan aantonen dat hij vergevorderde plannen had. Hij gaat voorbij aan de wens van Provinciale Staten die eerder hebben bepaald dat alleen een schriftelijke aanvraag volstaat.

"We snappen dat er uitzonderingen moeten worden gemaakt, maar we gaan de regels niet veranderen", reageerde PvdA-lijsttrekker Annegien Wijnands donderdag voor het eerst. ,,Wij zijn tegen’’, zegt ook VVD-fractievoorzitter Mieke Geeraedts. De partijen werken samen aan een alternatief dat ze willen indienen tijdens een extra Statenvergadering op de laatste vrijdag voor de verkiezingen.

Sonja Borsboom van Megastallen Nee meent dat de provincie eerdere afspraken schendt en de deur stiekem weer openzet voor de bouw van megastallen.

Van Heugten reageerde donderdag verontwaardigd. "Iedereen vergeet dat ons is gevraagd lopende zaken te faciliteren. Ik ben altijd consequent en betrouwbaar geweest. Provinciale Staten hebben me in de laatste commissievergadering opgedragen om de regels weer te versoepelen om hun eigen vergissing te herstellen.''

De gedeputeerde beschuldigt met name de VVD van 'draaikonterij' en alle fracties in Provinciale Staten van 'doe-het-zelf-prutswerk'. "De veehouder is speelbal van politiek opportunisme geworden.''

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Geachte mevrouw Borsboom,

    met wie zijn de eerste afspraken gemaakt?

  • no-profile-image

    wan gezever iedereen en alles wil groeien en groeit overal zal men op enige wijze hinder of last van hebben of het nu van de fabriek is de bakker of een tankstation maar als ze er in brabant zoveel moeite hebben met gezonde groei zou ik zeggen haal alles maar ook werkelijk alles en breng werkelijk alles over de grens van ons brabant

Of registreer je om te kunnen reageren.