Home

Nieuws

'Overheid te snel sussend over Moerdijk'

Amsterdam - Ruim acht van de tien Nederlanders vinden dat de overheid bij de brand in Moerdijk te vroeg heeft gezegd dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond over het vertrouwen van burgers in de overheid bij het bestrijden van de brand.

Slechts 12 procent is het eens met de stelling dat er, behoudens het terrein waar de brand vorige week woensdag heeft plaatsgevonden, er verder geen gevaar is voor de volksgezondheid. Vooral bij kiezers van de PVV, PvdA en SP zijn er twijfels. Mensen die stemmen op regeringspartijen VVD en CDA lijken iets meer genegen te zijn zich aan te sluiten bij de overheidsinformatie en aanpak. Dat geldt ook voor de achterban van D66. GroenLinks-kiezers zijn wat kritischer dan die van D66, maar wel weer wat milder dat de andere oppositiepartijen.

Verder denken gemiddeld zes op de tien Nederlanders dat de overheid niet goed is voorbereid op rampen, zoals in Moerdijk. Een kwart denkt van wel en 14 procent geeft aan het niet te weten.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.