Home

Nieuws

Opstelten vraagt tijd voor 'onderste steen'

Den Haag - ,,De onderste steen moet boven'', zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag in het debat in de Tweede Kamer over de brand verleden week bij een chemiebedrijf in Moerdijk. Om die steen te vinden hebben de diverse diensten tijd nodig en die tijd vroeg hij van de Kamerleden.

,,Ik hoop dat u er begrip voor heeft dat wij nu nog niet alle informatie kunnen geven die u wenst'', zei hij mede namens de andere verantwoordelijke bewindslieden. ,,Totale transparantie streven wij na. Wij hebben niets te verbergen, maar wij weten gewoon nog niet alles. De gang van zaken tijdens de ramp moet worden uitgezocht door onafhankelijke commissies.''

Een aantal onderzoeksrapporten is in voorbereiding. Die van de inspectie Openbare Orde en Veiligheid verwacht de coördinerend bewindspersoon voor het zomerreces. Op vragen uit de Kamer gaf Opstelten aan dat er wat hem betreft ,,gehandhaafd moet worden''. Of dat in Moerdijk goed gebeurde, zal blijken, aldus de minister. ,,We moeten het geduld hebben om het Openbaar Ministerie zijn werk te laten doen.''

Elbert Dijkgraaf (SGP) wilde van de minister weten of hij in de onderzoeken wil meenemen hoe hij zijn rol ziet tijdens een ramp. ,,Het volk verwacht de minister te zien'', meent hij. Opstelten beaamde dat. Hij zal zijn rol ook meenemen in de evaluaties. ,,Ik ben niet tevreden over mijn zichtbaarheid'', zei hij tegen de volksvertegenwoordigers. Wel vindt hij dat in eerste instantie de mensen in beeld moeten komen die directe verantwoordelijkheid dragen, zoals de burgemeesters in de betreffende regio.

Of registreer je om te kunnen reageren.