Home

Nieuws

Ook Britten zoeken naar verdachte eieren

Brussel - Na Nederland en Duitsland is ook Groot-Brittannië op zoek naar eieren die mogelijk besmet zijn met dioxine.

De Europese Commissie zei donderdag dat een partij verdachte eieren via Nederland naar de andere kant van de Noordzee is verscheept. Het gevaar voor de volksgezondheid is zeer gering, aldus de commissie.

De eieren waren niet bestemd voor directe verkoop aan de consument, maar voor de verwerking in voedsel. Een woordvoerder van EU-commissaris John Dalli (Gezondheid) zei dat de Britse autoriteiten intensief onderzoeken waar de eieren zijn terechtgekomen. Het betreffende voedsel zal direct worden geblokkeerd.

Eerder deze week werd duidelijk dat een bedrijf in Barneveld 136.000 eieren moet vasthouden, omdat deze mogelijk besmet zijn. De partij eieren is in de diepvries gezet en wordt onderzocht. Verder zijn er geen Duitse eieren in Nederland terechtgekomen die wellicht gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

De dioxineaffaire kwam aan het rollen doordat het Duitse concern Harles und Jentzsch bekendmaakte ingrediënten voor veevoer op de markt te hebben gebracht, waarin vetten waren verwerkt die met dioxine verontreinigd waren.

Volgens de Duitse regering is het gif in maximaal 150.000 ton pluimvee- en varkensvoer terechtgekomen. In Duitsland zijn inmiddels al meer dan duizend boerderijen op slot gegaan, die het verdachte voer hebben gebruikt. De boeren vinden dat de diervoederindustrie een noodfonds in het leven moet roepen, om hen te compenseren voor de geleden schade. Volgens de boerenbond in Duitsland kan de schade voor de veehouders, naargelang de grootte van het bedrijf, in de miljoenen lopen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.