Home

Nieuws 148 x bekeken

Ook Bleker voelt voor ruimere mededingingsregels

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker wil toch gaan bezien of de mededingingsregels adequaat genoeg zijn, om eerlijke verhoudingen in de voedselketen te garanderen.

Dat zei Bleker donderdagochtend in een debat met de Kamer. Tot nu toe verdedigde het ministerie van ELI (en daarvoor LNV) het standpunt dat de mededingingsregels boeren en tuinders voldoende ruimte bieden om een vuist te maken bij onderhandelingen met hun afnemers.

Mede na aandringen van de Kamer zei Bleker dat bij het ministerie sprake is van ”enig voortschrijdend inzicht” op dit punt. ”Ik wil met een meer ’open mind’ kijken naar de mededingingsregels in de agrofood-wereld.”

Het onderwerp zal onder meer besproken worden in de groep van deskundigen, die zich buigt over de situatie in de varkenssector. Tot het instellen van deze groep is besloten in een overleg tussen Bleker en vertegenwoordigers uit de varkensvleesketen, woensdag. De groep komt volgende week voor het eerst bijeen.

In Europees verband heeft de Europese Commissie eerder voorgesteld om de EU-mededingsingsregels voor de melkveehouderij te versoepelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.