Home

Nieuws

Oogstadviezen tegenstrijdig

Zoetermeer – Groentetelers rondom Moerdijk krijgen tegengestelde oogstadviezen wat te doen met hun producten na de brand bij Chemie-Pack.

"Er zijn dus telers die niet mogen leveren, terwijl de buurman dat wel kan. Dat levert spanning op", zegt Arie Verhorst, voorzitter van LTO Noord, afdeling Zuid-Holland. Ook willen klanten als gevolg van de brand product van buiten het gebied niet afnemen. Verhorst schat dat nu circa honderd vollegrondsgroentetelers getroffen zijn door maatregelen die zijn genomen na de brand vorige week bij chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk.

De onduidelijkheid bij telers duurde te lang, stelt het Productschap Tuinbouw. ”We proberen sinds donderdag inzichtelijk te krijgen wat het effectgebied is. Dat duurt te lang.”

Afzetorganisaties hebben donderdag zelf voorzorgsmaatregelen genomen op basis van gegevens over de rookpluim na de brand. Volgens Verhorst hebben afzetorganisaties verschillende veiligheidsafwegingen genomen en grenzen getrokken.

Ook zijn er signalen dat klanten van afzetorganisaties extra eisen stellen en een ruimer gebied aanwijzen waaruit ze geen product uit willen ontvangen, bijvoorbeeld uit gebieden boven Rotterdam.

Gisteravond, na het sluiten van de krant, maakte het RIVM resultaten van metingen bekend. Het RIVM zal op basis daarvan zones aanwijzen. Dan is duidelijk of telers hun spruiten, kool of prei moeten onderploegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.