Home

Nieuws 209 x bekeken

Onrust Egypte drukt beursstemming

Amsterdam - De Europese beurzen zijn maandag in de min aan de handelsweek begonnen. Net als hun Amerikaanse en Aziatische tegenhangers maakten Europese beleggers zich zorgen over de onrust in Egypte.

De AEX-index noteerde bijna drie kwartier na opening 3,39 punten (0,9 procent) lager op 357,77 punten. De MidKap-index daalde 1,3 procent tot 630,93 punten. De grote Europese beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,8 tot 1 procent.

,,De markt is in de greep van geopolitieke spanningen. Men maakt zich zorgen dat de onrust zal overslaan'', zei vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor. Hij wees erop dat veel landen in het Midden-Oosten olie hebben en dat veel van de olietoevoer naar het westen door het Egyptische Suezkanaal gaat.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg maandag tot boven de 90 dollar, maar zakte daarna terug naar 89,60 dollar. Vrijdag had de olieprijs al een sprong gemaakt van ruim 85 dollar naar bijna 90 dollar.

De Europese oliegerelateerde aandelen profiteerden hier maandag van. Shell was een van de weinige stijgers in de AEX en kreeg er 0,3 procent bij. Total won in Parijs 0,4 procent.

Luchtvaartmaatschappijen behoorden tot de grootste dalers. De angst is dat het toerisme zal lijden onder de onrust. Lufthansa zakte in Frankfurt 2,4 procent. Air France-KLM was de hekkensluiter in de AEX met een min van 3,9 procent.

Detailhandelsketen Macintosh maakte zaterdag bekend de Britse schoenenketen Jones Bootmaker te kopen. Jones Bootmaker telt 93 winkels, die een jaaromzet halen van ongeveer 110 miljoen euro. Volgens analist Michel Veul van SNS Securities is de aankoop een logische stap voor Macintosh. Het aandeel daalde desondanks 0,8 procent.

Diervoederbedrijf Nutreco kondigde aan circa 20 miljoen euro te investeren in een nieuwe fabriek in de Russische landbouwregio Voronezj. De fabriek wordt in de eerste helft van 2012 operationeel en moet bijdragen aan het versterken van de marktpositie van Nutreco in Rusland. Het aandeel daalde 0,8 procent.

De euro was 1,3605 dollar waard. Vrijdag bij het slot van de handel noteerde de Europese munt 1,3610 dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.