Home

Nieuws

Onderzoek naar Nederlands bedrijf om dioxine

Den Haag - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) stelt een onderzoek in naar het Nederlandse bedrijf dat mogelijk een rol heeft gespeeld in de Duitse dioxineaffaire.

Het onderzoek is puur uit voorzorg; het bedrijf is niet verdacht, benadrukte een woordvoerster van de VWA. De naam van de firma maakte zij niet bekend.

Duitsland werd vorige week opgeschrikt door de vondst van de kankerverwekkende stof dioxine in eieren en gevogelte. Maandag blokkeerde de deelstaat Nedersaksen zo'n duizend boerderijen die veevoer hebben gebruikt dat mogelijk besmet was. Ook in andere delen van Duitsland zijn pluimvee- en varkenshouderijen uit voorzorg op slot gedaan.

Het Duitse veevoederbedrijf Harles & Jentzsch, dat het betreffende veevoer heeft gemaakt, wijst met de beschuldigende vinger naar biodieselproducent Petrotec. Deze laatste werpt de beschuldiging van zich af. Het bedrijf leverde grondstoffen aan het veevoederbedrijf, maar deed dat met de uitdrukkelijke vermelding aan de Nederlandse tussenhandelaar dat de grondstoffen voor technische doeleinden bestemd waren, en niet als ingrediënt van veevoer.

Voor boerderijen in Nederland heeft de dioxineaffaire geen consequenties, stelt de VWA. De Duitse overheid heeft de afgelopen tijd in kaart gebracht welke bedrijven mogelijk gevaar lopen. Vooralsnog is niet bekend dat het veevoederbedrijf in kwestie aan Nederlandse veehouderijen leverde. ,,Het is een Duitse aangelegenheid'', aldus de zegsvrouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.