Home

Nieuws

Nog veel ongewis voor raad in Moerdijk

Zevenbergen - De gemeenteraad van Moerdijk moet het voorlopig doen met veel onbeantwoorde vragen over de chemiebrand bij Chemie-Pack vorige week woensdag op industrieterrein Moerdijk. Dit werd donderdagavond duidelijk tijdens een informatieavond waar de raadsleden werden geïnformeerd over de brand.

Het liefst hadden de raadsleden in Moerdijk donderdagavond alle onderzoeken op tafel gehad. Pas dan zouden ze alle antwoorden hebben gehad. Nu bleef veel onduidelijk omdat het wachten is op een heleboel onderzoeken. Zo wilden verschillende fracties weten of Chemie-Pack nu wel voldeed aan de vergunningen, maar bovenal aan wat voor chemische stoffen omwonenden zijn blootgesteld.

Opnieuw benadrukte milieuarts Henk Jans dat de bewoners in het dorp Moerdijk geen gezondheidsrisico's hebben gelopen. Hij kon echter niet zeggen welke effecten de brand heeft op lange termijn. Dat is volgens Jans ook niet in te schatten. Bijvoorbeeld bij de Bijlmerramp in Amsterdam en de vuurwerkramp in Enschede kwamen veel later nog allerlei gezondheidsklachten naar boven.

Belangrijk wordt het volgens Jans pas als op termijn de grond bij Chemie-Pack wordt gesaneerd. Die sanering gaat gepaard met een gezondheidsonderzoek. Zo willen de autoriteiten voorkomen dat tijdens de saneringswerkzaamheden alsnog chemische stoffen vrijkomen en een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

In een later stadium wil de gemeenteraad opnieuw praten over de toekomst van het industrieterrein Moerdijk en over de vraag of bedrijven die met chemische stoffen werken, daar gevestigd moeten blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.