Home

Nieuws 350 x bekeken

Nog meer Duitse boerderijen op slot

Berlijn - Het Duitse dioxineschandaal neemt almaar grotere vormen aan. Inmiddels zijn 4709 boerderijen in Duitsland uit voorzorg op slot gedaan.

Het gaat om 3.285 varkensbedrijven, 462 melkveebedrijven, 250 leghennenbedrijven, 214 vleesveebedrijven, 94 vleeskuikenbedrijven en enkele kalkoenen- en eendenbedrijven. Terwijl eerder alleen bedrijven in het westen van het land werden geblokkeerd, zijn nu ook bedrijven in het oosten van het land betrokken.

Eerder was bekend dat ruim duizend bedrijven de productie voorlopig stil moeten leggen.

De veehouderijen hebben mogelijk voer gebruikt, waarin vetten zijn verwerkt met een te hoog dioxinegehalte. De meeste van de betroffen boerderijen liggen in de deelstaat Nedersaksen. Daar zijn 4468 boerderijen op slot, voornamelijk varkenshouderijen.

De dioxineaffaire kwam aan het rollen doordat het Duitse concern Harles und Jentzsch bekendmaakte ingrediënten voor veevoer op de markt te hebben gebracht, waarin vetten waren verwerkt die met dioxine verontreinigd waren. Een deel hiervan werd via dochterconcern Lübben in Bösel verhandeld.

Volgens de Duitse regering is het kankerverwekkende gif in maximaal 150.000 ton pluimvee- en varkensvoer terechtgekomen. Vrijdagmiddag werd bekend dat in totaal in 77 monsters verhoogde dioxinewaarden zijn aangetroffen. In sommige gevallen werd de toegestane waarde met factor 77 overschreden, melden Duitse media.

Duitse boeren vinden dat de diervoederindustrie een noodfonds in het leven moet roepen, om hen te compenseren voor de geleden schade. Volgens de boerenbond in Duitsland kan de schade voor de veehouders, naargelang de grootte van het bedrijf, in de miljoenen lopen.

Verdacht pakket bezorgd bij vettenbedrijf

Vrijdag werd bij Harles & Jentzsch een verdacht postpakket bezorgd. De politie rukte in groten getale uit en na onderzoek werd ook de explosieven opruimingsdienst ingesteld. De bedrijfsgebouwen van Harles & Jentzsch werden voor korte tijd ontruimd. In het poststuk bleken later bedorven etensresten te zitten, meldt het Duitse Welt Online.


Of registreer je om te kunnen reageren.